Reguliere zorg COVID-19

~ Dit staat los van de herstelzorg en valt onder de reguliere zorg ~

Overgewicht en obesitas verhogen het risico op een ernstiger verloop van COVID-19. Een belangrijke verklaring daarvoor is de grote hoeveelheid buikvet, die het immuunsysteem uit balans brengt. Daarnaast verhoogd obesitas het risico op diabetes en hypertensie welke allebei risicofactoren zijn voor ernstiger ziekteverloop.

Veel corona patiënten die in Nederland op de intensive care worden opgenomen, hebben overgewicht, zo blijkt uit onderzoek van de Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). Van de IC-patiënten met COVID-19 heeft 77% overgewicht (BMI > 25) en bij 30% is sprake van obesitas (BMI > 30).

Een gezond leefstijl

Op een gezonde en rustige manier afvallen kan het immuunsysteem bij mensen met overgewicht en obesitas versterken en daarnaast verbeterd het de algehele gezondheid. Een crash dieet is hierin een no go. De algehele leefstijl: voeding, beweging, roken, alcohol, nachtrust, medicatiegebruik en stress moeten onder de loep genomen worden om vanuit daar te kijken waar de mogelijkheden liggen.

Niet alleen voor mensen met overgewicht of obesitas is het wenselijk om de leefstijl onder de loep te nemen. Ditzelfde geldt ook voor mensen met een gezond gewicht of andere gezondheidsklachten. Het credo hierin is hoe gebalanceerde de leefstijl des de gunstiger de uitwerking kan zijn op de gezondheid.

Wij als diëtist kunnen hierin een belangrijke sparringpartner zijn. Aangezien wij beide bijscholing hebben gevolgd op het vlak van leefstijlaanpassingen kijken wij breder dan alleen het aspect voeding en gewicht. Wij hebben als uitgangspunt om samen met de cliënt te kijken waar de knelpunten zitten en wat er voor nodig is om dit om te buigen. Hoog in het vaandel staat om dicht bij de wensen en voorkeuren van de cliënt te blijven zodat het echt een nieuwe manier van leven wordt waarbij genieten nog steeds een grote rol speelt. De focus ligt daarom niet zozeer op de getallen maar juist op het meer zelfzeker worden in eigen kunnen in bijvoorbeeld moeilijke situaties en nieuwe uitdagingen.