Diƫtistenpraktijk
Grietje Tammenga

Recente artikelen

Op deze pagina kunt u recente artikelen en ontwikkelingen binnen de praktijk lezen.

1 juni 2019
Per 1 juni 2019 komt Emma Huijs ons team versterken. Graag stelt ze zich hier voor. Haar vaste spreekuur is vrijdag in de oneven weken op onze hoofdlocatie aan de Nijverheidslaan. Tijdens vakanties neemt zij ook waar voor andere collega's.

5 april 2019
Congres: de eerste 1000 dagen georganiseerd door de vereniging arts en leefstijl.
Een hele dag voordrachten over hoe belangrijk de eerste 1000 dagen zijn met betrekking tot gezondheid. Voeding, beweging,roken,alcohol hebben allemaal effect op vruchtbaarheid en gezondheid. Een inspirerende dag!

04 maart 2019
Voor zwangeren
Een nieuwe voedingsapp van het voedingscentrum:zwangerHap. Hierme kun je snel en gemakkelijk opzoeken wat jebeter niet kunt eten als je zwanger bent. tevens geeft hiet goede alternatieven war wél mogelijk is. Zie je appstore.


11 februari 2019
Diabetes type 2 keren in een groep?
Diabetes type 2 kun je keren met een gezonde leefstijl. Dit vol te houden en je eigen maken, valt in de praktijk vaak niet mee. Binnenkort start er in Veenendaal een groepsbegeleiding: Herstelcirkel in de wijk. Voor meer informatie over deze vorm, neem een kijkje op de website: www.herstelcirkel.nl
Opgeven kan via de huisarts, praktijkondersteuner of bij ons.


18 januari 2019
Op 12 februari 2019 organiseert  verloskundigepraktijk Creation 's avonds weer verschillende workshops. Wij verzorgen de workshop's:
- weg met je zwangerschapskilo's
- leer je kindje proeven.
Iedereen is van harte welkom! Bij interesse kunt u zich via deze link opgeven.

19 december 2018
Per  januari 2019 gaat er een uitbreiding in de spreekuurlocaties plaats vinden. We breiden ons uit naar Veenendaal-West in samenwerking met huisartsenpraktijk de Vondelaan. Iedere vrijdag zal Sabrina spreekuur houden bij "Olleke Bolleke" aan de Nijhofflaan 11. Dit is dezelfde locatie als waar de praktijkondersteuners van de huisartsen zitten. We kijken uit naar onze samenwerking en we hopen u hier snel te kunnen ontvangen!

9 november 2018

De onderhandelingen met de zorgverzekeraars zijn weer in volle gang. Ook voor 2019 wordt de diëtist  weer voor 3 uur vergoed vanuit de basis verzekering (houdt wel rekening met uw eigen risico). Een verandering ten opzichte van voorgaande jaren is dat niet alle zorgverzekeraars het telefonische consult vergoeden. "Dieet dit Dieet dat" heeft dit in een duidelijk overzicht uitgebeeld welk u hier kunt vinden.

19 september 2018
DCN-Symposium

Belangrijkse punten die genoemd zijn tijdens deze dag zijn:
1. ongezonde leefstijl is de belangrijkste oorzaak in het feit dat er een toename van kanker is. Lichaamsgewicht, en dan met name buikvet is de belangrijkste oorzaak.
2. in de diabetesbehandeling is aandacht voor leefstijl naar voren geschoven in de behandling. Tijdens ieder zonsult zou hieraan aandacht besteed moeten worden. Een belangrijke rol voor de dietist!
3 Koolhydraatbeperking om af te vallen is een van de mogelijkheden. Langdurig koolhydraateten met veel eiwitten en dierlijke vetten is juist erg ongezond en geeft meer kans op voortijdig overlijden. Plantaardig eten heeft de toekomst!


29 mei 2018
De nieuwe richtlijnen ter preventie van kanker zijn bekend. De richtlijn is het resultaat van 10 jaar onderzoek. Voeding, leefstijl, alcohol, overgewicht en bewegen worden benoemd.

Een belangrijke stap voorwaarts in de preventie!

1 mei 2018
Voluit leven met diabetes is hét online platform voor mensen met diabetes, in het bijzonder voor degene die diabetes type 2 hebben. Het doel van dit platform is om jou te ondersteunen om op een leuke manier een gezonde leefstijl na te streven.

10 april 2018
Het gaat niet snel genoeg met het terugbrengen van suiker in voedingsmiddelen volgens het diabetesfonds. Het diabetesfonds is vandaag begonnen met een terugroepactie rondom suiker. Zie
www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/terugroepactie


3 april 2018
De leefstijltraining Keerdiabetes2 Om wordt nu door
O.a: Univé, Promovendum, VGZ, Zekur. Zie voor meer informatie over dit beregoede programma: www.keerdiabetesom.nl

8 maart 2018

Onderzoekers van Wageningen,  onder leiding van prof R.F. Witkamp publiceren een artikel rondom de huidige kennis van het effect van voeding op gezondheid. Hij pleit voor het inzetten van voedingsadvies ter behandeling van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en darmproblemen. In de praktijk wordt vaak gestart met medicatie ipv met een voedingsadvies.
Zie: https://www.wur.nl/nl/nieuws/Chronische-ziekten-behandelen-met-voeding.htm

1 december 2017
Mirjam Iedema - van Loenen is per vandaag voor onbepaalde tijd met zwangerschapsverlof. Haar spreekuur en werkzaamheden worden waargenomen door Sabrina van Hardeveld.

7 november 2017
Is kanker te verslaan met een suikervrij dieet?
Meer informatie hierover vind je in het vogende artikel. 
www.dieetditdieetdat.nl/suikervrij-dieet-en-kanker/
Wil je een persoonlijk advies? We helpen je graag hierbij.

30 oktober 2017
Ik kwam dit interview tegen op de website proud2beme. Een eerlijk interview!
Misschien helpt het je over de streep om hulp te zoeken bij een ervaren dietist!
Zie: http://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Hoe_de_dietist_mij_hielp


14 maart 2017
We krijgen steeds meer vragen over een koolhydraatbeperkte voeding. Is dit zinvol?
Absoluut!
Met het verminderen van de koolhydraten in de voeding kan de gezondheid verbeterd worden. Als u een verhoogd bloedsuiker heeft, een te hoge bloeddruk of een vervette lever dan geeft een koolhydrate arme voeding kans op herstel. Het proces kan omgedraaid worden. Met een totale leefstijlverandering.
Zie: www.keerdiabetesom.nl


2 maart 2017
Vorig jaar bezochten Griejte en Mirjam de voorlichtingsbijeenkomst van de obesitaskliniek in velp. We zijn nu goed op de hoogte wat wij als praktijk kunnen doen als mensen zich hier aanmelden. We proberen hier zo goed mogelijk op aan te sluiten. Het was erg leuk om te merken dat wij in de praktijk al goed de nadruk leggen op duurzaam veranderen en dat het om de totale leefstijl gaat, en de psyche heeft hierin ook een belangrijke rol. Als je eet om je emoties of je stress te reguleren dan is echt nodig om dit onder ogen te zien en om jezelf dan ander gedrag aan te leren.  

20 februari 2017
Ketenzorg: mensen met diabetes , copd, hart-en vaataandoeningen hebben recht op ketenzorg bij de huisartsenpraktijk. Voor 3 uur dieetzorg per kalenderjaar. Deze verstrekking gaat buiten de zorgverzekering om. Uw eigen risico wordt dus niet aangesproken.
Wil u een keer een update van uw diabetesdieet? maak dan een afspraak met een van ons!

20 februari 2017
Boek: Eet als een expert.
Een wetenschappelijk boek over het hoe, wat en waarom van gezond eten. Met leuke recepten. Je keuze's op gebied van gezond eten kun je nu wetenschappelijk onderbouwen, na het lezen van dit boek.

31 oktober 2016
Lekker eten met Parkinson.
Een inspirerend en praktisch kookboek. Eten en drinken kan voor mensen met parkinson lastig zijn. ook door de bijwerkingen van de medicijnen. Dit kookboek is geschreven door een ervaren
chefkok en een dietist werkzaam bij het landelijk netwerk Parkinson.
Zie: Lekker eten met Parkinson


20 september 2016:
Volkskrantartikel: voeding belangrijk bij ziekte.
Zie voeding in de zorg

20september 2016;
Een grappig promotiefilmpje over de dietist. Met de campagne Dieetdit Dieetdat! Zie:
iedereen is anders

13 september 2016
Word een Hartenvrouw! Actie van de Hartstichting. Lees meer:
Hart- en vaatziekten is doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen! met voeding en leefstijl kun je veel leed voorkomen! In onze praktijk besteden we hier veel aandacht aan, op een persoonlijke manier. Hoe kun je koken met minder zout bijvoorbeeld?

10 september 2016; workshopdag bij de verloskundigenpraktijk Creation!!
Wij verzorgen 3 workshops! Weg mer de zwangerschapskilo"s/ koken zonder pakjes en zakjes/ en proeven met je kind. Zie hier voor meer informatie

1 september 2016
Mirjam Iedema-van Loenen
is op de dinsdag weer werkzaam in de praktijk.

22 maart 2016
De nieuwe richtlijnen van het voedingscentrum zijn gepubliceerd.
Vandaag presenteert het Voedingscentrum de nieuwste update van de Schijf van Vijf en start een landelijke campagne. Het voorlichtingsmodel in de vorm van een schijf met 5 vakken geeft de essentie van gezond eten weer. Mensen kunnen hiermee gezonde(re) keuzes maken naar eigen smaak en voorkeur. Elke stap richting de Schijf van Vijf levert gezondheidswinst op.  Lees meer www.voedingscentrum.nl

17 maart 2016
Overgewichtsdiabetes is omkeerbaar 
Met ons team naar de bijscholing van Harriet Verkoelen geweest om ons bij te scholen in de behandeling van insuline resistentie bij overgewichts diabetes. Vergroot je mogelijkheden en resultaten vooral als adviezen volgens het standaard protocol overgewicht en/of diabetes te kort schieten. De koolhydraatarme voeding biedt nieuwe behandelopties zodat behandeling op maat meer waarde krijgt.

Sinds 5 februari 2015 is het koolhydraatbeperkte voedingspatroon een van de officiële voedingsadviezen van de NDF (Nederlandse Diabetes Federatie).

Lees meer www.harrietverkoelen.nl

15 februari 2016
Mirjam Iedema-van Loenen
is met zwangerschapsverlof. Haar werkzaamheden worden waargenomen door Sabrina van Hardeveld.

maart 2014 artikel : als je meer geniet, eet je minder.
Leren omgaan met verleidingen is voor velen die willen afvallen een hele uitdaging. Dus  hoe kunnen we voorkomen dat ons verlangen naar zoet en vet eten leidt tot overgewicht? Puur op wilskracht verleidingen weerstaan is vaak geen oplossing voor de lange termijn. Een betere strategie is leren genieten van eten, aldus gedragswetenschapper
Annette Aarts. Want als je meer geniet, eet je minder. In het volgende artikel kun je meer lezen over de techniek die helpt om controle te krijgen over dit mechanisme: Als je geniet, eet je minder. Zie het artikel