Ondergewicht of ondervoeding

Mensen met ondergewicht zijn lichter dan goed is voor de gezondheid. Hierin wordt de volgende onderverdeling gemaakt.

  • Kinderen 2 – 19 jaar: kinderen zijn in de groei en daarom zijn lengte, gewicht en BMI afhankelijk van leeftijd en geslacht. In deze leeftijdscategorie zijn internationale afkapwaarden vastgesteld
  • Mensen tot 65 jaar zonder gezondheidsklachten: BMI <18,5
  • Mensen met COPD: BMI: <21
  • Mensen tussen 65 – 70 jaar: BMI: <20
  • Mensen >70 jaar: <22

Bij ondervoeding/slechte voedingstoestand gaat het om snel gewichtsverlies in een korte periode met mogelijke oorzaken als: stress, ziekte, verminderde eetlust, smaakverlies, kauw- en slikproblemen of vermoeidheid. Dus het kan nog steeds zijn dat iemand te zwaar is maar bijvoorbeeld ongewenst >3kg in een maand of >6kg in een halfjaar ongewenst is kwijtgeraakt. Als het te snel gaat en/of ongewenst dat kan het zijn dat er sprake is van spierafbraak waardoor de algehele conditie achteruit gaat.

In beide situaties is het wenselijk om het huidige eetpatroon in kaart te brengen en vanuit daar te kijken wat de mogelijkheden zijn om dit op een effectieve manier te verrijken. In sommige situaties kan dit neer komen op wat kleine aanpassingen in de voeding. Maar mocht de situatie dit niet toelaten en/of het heeft niet het gewenste resultaat dan kan er (tijdelijk) gekozen worden voor aanvullende dieetpreparaten.

Grietje Tammenga begeleid zowel kinderen als volwassenen met ondergewicht of ondervoeding.

Sabrina van Hardeveld beleid volwassenen met ondergewicht of ondervoeding.