Ouderen

Vanuit de praktijk werken wij mee aan het verbeteren van het zichtbaar maken van het veelvuldig voorkomen van ondervoeding. In de thuissituatie is namelijk ongeveer 1 op de 4 ouderen ondervoed.

Kwetsbare ouderen vallen onder een risicogroep en als praktijk hebben wij het doel om hen beter in het zicht te krijgen. Om een snelle en effectieve behandeling te kunnen starten willen we de neuzen van de betrokken zorgverleners dezelfde kant op krijgen. Dit betekend dat we veel samenwerken en regelmatig overleggen. 

Ondervoeding
Ondervoeding kan verschillende oorzaken hebben waarvan twee varianten veel worden gezien in de praktijk: 

  • Een langere periode weinig eten door bijvoorbeeld een verminderde eetlust, misselijkhed of verandering van smaak. Dit wordt ook wel ongewenst gewichtsverlies genoemd. Zorgwekkende situaties zijn als iemand meer dan 5% van het oorsprokelijke gewicht in de afgelopen maand of meer dan 10% in het afgelopen half jaar verliest;
  • Verhoogde behoefte aan voedingstoffen door ernstige ziekten, stress of sporadisch door het gebruik van bepaalde medicijnen. In deze situaties kan snel verlies van spiereiwit optreden maar kenmerkt zich niet direct in een groot gewichtsverlies. De persoon in kwestie kan zelfs nog overgewicht hebben.

Gevolgen
Veelvuldig genoemde gevolgen zijn onder andere sneller vatbaar zijn voor infecties, slechtere wondgenezing, langer herstel, slap of trillerig gevoel, minder goed kunnen concentreren, futloos zijn en neerslachtig voelen. Een onvolwaardige voeding, niet goed afgestemd op uw (verhoogde) energiebehoefte, zorgt er vooral voor dat herstel langer kan duren dan nodig is.

De rol van de diëtist
Wanneer u problemen heeft met het realiseren van een volwaardige, gezonde voeding of het niet goed lukt om in gewicht aan te komen, dan kan de diëtiste u hierin ondersteunen. Samen met u wordt er gekeken naar de oorzaak van uw gewichtsverlies, uw medische geschiedenis en uw huidige voedingspatroon. Aan de hand van deze gegevens wordt er een individueel afgestemd dieetadvies opgesteld.

Met de ‘gewone’ voeding is er bij veel mensen vaak nog winst te behalen. Echter, in sommige situaties zijn aanvullende dieetpreparaten tijdelijk noodzakelijk.