Wondzorg

Wonden laten uw lichaam harder werken waardoor afstemming van voldoende inname van specifieke voedingsstoffen een belangrijk rol spelen bij de bevordering van genezing

Wonden
Iedereen heeft wel een algemeen beeld van wat een wond is, echter de term “wond” is een breed begrip. Er bestaan namelijk verschillende typen wonden welke zijn onstaan door uiteenlopende oorzaken, hierbij kunt u denken aan:

  • Wonden door slechte doorbloeding met name in het been of de voet;
  • Doorligwonden (decubitus) door bedlegerigheid bij een langdurig ziektebed;
  • Oncologische wonden door behandeling of de tumor zelf;
  • Geïnfecteerde (chriurgische) wonden door onvoldoende afweer vanuit het lichaam;

De rol van de diëtist
Om een optimale wondgenezing te realiseren is het naast goede wondzorg door de thuiszorg van belang om de voedingsinname van de betreffende persoon te analyseren. Hierdoor kunnen eventuele tekorten van belangrijke macro- en micronutriënten vroegtijdig gesignaleerd worden en op basis daarvan dieetbegeleiding gestart worden. Uit onderzoek blijkt dat een adequate  inname aan energie, eiwit, vocht, vitamine A, vitamine B, vitamine C, vitamine E, ijzer en zink van groot belang zijn voor het lichaam om het proces van wondgenezing te optimaliseren.

Voor bovengenoemde macro- en micronutriënten geldt dat de gewenste inname afhankelijk is van onder andere leeftijd, lengte, gewicht en grootte van de wond. Schakel daarom een diëtist in, ook bij twijfel.